Wide Dynamic Range (WDR) - wat is het, hoe werkt het en wanneer toe te passen in camerabewaking? In dit artikel gaan we uit leggen waarom WDR een uitdaging is en hoe het kan worden toegepast en vooral waar je het moet toepassen.

Wat is Wide Dynamic Range (WDR)?

Dynamic Range is het verschil in lichtniveau tussen de donkerste en de helderste plek in een bepaalde camerabeeld. Een bewolkte dag met weinig schaduwen heeft een laag dynamisch bereik, diepe zwarttinten en geen extreme hoogtepunten. Op een zonnige dag echter, met echt duidelijke schaduwen, is er een groot verschil tussen de lichtste en donkerste gebieden in het camerabeeld en dit heet een breed dynamisch bereik (WDR, ook bekend als High Dynamic Range, of HDR.)


In de natuur zijn er dynamische bereiken die verder reiken dan de camera of het menselijk oog kan waarnemen. Een voorbeeld is wanneer je een foto van een persoon wilt nemen voor een helder raam. De persoon wordt goed belicht en daardoor word wat achter de persoon schuil gaat nog lichter of de persoon wordt onderbelicht waardoor wat achter de persoon schuil gaat goed in beeld is. Het dynamisch bereik tussen de persoon en de wat achter de persoon schuil gaat is breder dan de camera aankan.

WDR - Dynamic contrast (D-WDR)

WDR (Wide Dynamic Range) is een technologie waarbij het bereik van de IP camera's wordt uitgebreid met een groter bereik tussen lichte en donkere gebieden. Er zijn verschillende manieren om het dynamisch bereik te vergroten.

De eenvoudigste methode is Dynamic Contrast, een mogelijkheid die wordt ingebouwd in de meeste IP camera's. Dit heet ook wel D-WDR (digitale WDR). Door het gebruik van Dynamic Contrast, registreert de camera een beeld met een hoge bit rate. De IP camera haalt zowel bij het overbelichte deel als bij het onderbelicht deel de uieinden weg, zodat het overbelichte deel wat donkerder wordt en het onderbelichte wat lichter. Het uiteindelijke beeld wordt hierdoor beter.

Een totaal andere technologie die wordt gebruikt om het bereik te vergroten, wordt de Dynamic Capture genoemd. Hier maakt de camera meerdere beelden tegelijk met een verschillend niveau van belichting voor elke afbeelding. Deze foto's worden vervolgens gecombineerd en de helderste en de donkerste delen worden bewaard.

Dan worden de beelden net als bij Dynamic Contrast vergeleken. Het overbelichte beeld word vergeleken met het onderbelichte beeld en daarna maakt de camera daar een perfect plaatje van. De opname van twee of soms wel vier beelden in de zelfde tijd vereist een uiterst snelle en gevoelige sensor.

Omdat de IP camera eigenlijk 2 beelden tegelijk moet nemen en vergelijken vraagt dit het uiterste van de camera door het vele rekenwerk. Dit is de beste WDR oplossing, maar door de gevraagde rekenkracht ook de duurste.

WDR - Dynamic capture wordt uitgedrukt in DB's dus hoe meer WDR DB's een camera heeft, hoe beter de WDR functie zal zijn.

Samenvatting

 

Als u camerabeelden met grote verschillen tussen licht en donker zijn, zorg er dan voor (als u een goed beeld wilt hebben) dat u een camera aanschaft met een WDR functie.

Banner

Betalingen via:

  

Zoeken

Search in Shop

bel ons nu

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com